Aids – en återblick

I början av 80-talet upptäckte hiv i USA, men det tros ha kommit redan under 60-talet. Upptäckten gjordes efter flera män drabbades av ovanliga sjukdomar till följd av försvagat immunsystem.

Omkring 1982 identifierades ett virus som spred en ny smitta. Tillskillnad från andra typer av viruts av denna sort var den inte medfödd. Det upptäcktes av två forskargrupper och LAV och HTLV-III innan forskningslagen enades om termen HIV (Human immunodeficency virus). Först år 2008 belönades Luc Montagnier och Francoise Barré-Sinoussi med Nobelpriset i medicin.

Det första fallet som man i efterhand har kunnat bekräfta är 1959 i Belgiska Kongo. Det första bekräftade fallet i Noramerika dog 1969. Det första fallet i Europa var en norrman, han dog 1976. Hans dotter gick bort 1975, i aids och är det första bekräftade dödsfallet i Europa. Dessa personer har dock blivit upptäcka i efterhand, först under halvan av 80-talet. Roar Klingenberg var den första att diagnostiseras med aids i Sverige. Han fick diagnosen 1982 och gick bort 1984.

Under senare delen av 80-talet fick aids stor medial uppmärksamhet. Rock Hudson drabbades av sjukdomen och var den första hollywoodskådespelaren som berättade att han hade aids. I Sverige berättade den första svenska offentliga personen, designern Sighsten Herrgård att han hade aids 1987. Samma år kom den svenska bastuklubbslagen.

Efter att Freddie Mercury avlidit 1991 av sjukdomen anordnade Queen en hyllningsgala som gav mängder med pengar som gick direkt till forskning om aids.

Att leva med hiv har förändrats mycket genom tiderna och de medicinska framstegen som gjorts har bidragit till effektivare mediciner.  

Add Your Comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *