Välkommen till worldaidsdaygalan.se! Denna blogg syftar till att öka medvetenheten om hiv och aids. Det är en fruktansvärd sjukdom som har dödat miljontals människor. I slutet av 80-talet och i början av 90-talet blev sjukdomen enormt uppmärksammad och många välgörenhetsinitiativ instiftades. Stora framsteg har gjorts inom forskningen det senaste årtiondet. Det är dock viktigt att komma ihåg att sjukdomen fortfarande sprids och över 40 miljoner människor lever med den. Denna blogg vill sprida kunskap om aids, vad som görs för att bekämpa sjukdomen samt hur du kan bidra.

Aids då och nu

De många välgörenhetseventen har bidragit med många miljoner dollar till forskningen. Det har resulterat i stora framsteg och effektiva bromsmediciner. De som drabbas av hiv idag har helt andra förutsättningar att leva ett bra liv än de som drabbades i slutet av 80-talet. Det råder dock stora globala skillnader och länderna söder om Sahara i Afrika är de värst drabbade. Det beror dels på brist på sjukvård, preventivmedel, medicin och kunskap. Kampen är inte över än utan det krävs att pengar för att bekämpa sjukdomen samt initiativ för att uppmärksamma hur hiv-smittade lever idag. Det är fortfarande mycket stigma och förutfattade meningar kring sjukdomen. Många kan leva ett normalt liv, men det är viktigt att sköta om hälsan med hälsosam kost, god munhygien och regelbunden motion.

Var med och bidra

Alla kan göra något för att bidra till en bättre värld. Här på bloggen kan du läsa på mer om sjukdomen och dess symptom. Du hittar även massor med information om olika välgörenhetsinitiativ i form av galor, konserter och organisationer. Läs på och bidra till kampen mot aids!