God munhygien

Att sköta om sina tänder och munhygien har många fördelar. Att hålla tänderna rena gör att du får bort bakterier vilket ökar tändernas livslängd. Tänderna har en viktig funktion, men de har även stor betydelse för självförtroendet. Att missköta tänderna kan få dyra konsekvenser i form av tandläkarkostnader. Här kan du läsa mer om hur tänderna påverkas, hur du håller munnen frisk och fördelarna med god munhygien.

Hur tänderna påverkas

Skadade tänder kan ge stora obehagskänslor. Dels kan det göra mycket ont, framför allt om skadan eller hålet når till nerven. Det kan även vara jobbigt om tandskadan påverkar utseendet. Tänderna är mycket starka, men yttre påfrestningar kan skada dem. Kosten samt den regelbundna munhygienen har stor påverkan på hur tänderna mår. Vissa livsmedel, exempelvis rödvin och kaffe, kan missfärga tänderna. Det är dock framför allt socker som ger svåra skador i form av karies som ger hål i tänderna. Detta märks hos elitidrottare som får dålig munhygien av söt sportdryck och energikakor.

Hur du håller munnen frisk

Att upprätthålla god munhygien är inte särskilt svårt, men det krävs att du

regelbundet sköter om dina tänder. Dels bör du borsta tänderna två gånger per dag med fluortandkräm. Detta tar bort bakterier och håller tänderna friska. Du bör även regelbundet, gärna två gånger per år, besöka en tandläkare för tandvård. Genom att ofta låta en tandläkare titta på dina tänder kan du snabbt upptäcka om det är något problem. Ju tidigare du upptäcker hål, desto snabbare kan du laga dem.

Fördelarna med god munhygien

Att ha god munhygien är bra både för hälsan och för plånboken. Dels undviker du smärta och obehag som uppstår när du har hål i tänderna. Dessutom mår du bättre av att veta att tänderna är friska och fina. Genom att sköta om tänderna minskar du även tandläkarkostnaderna. Det är betydligt billigare att gå på regelbundna besök hos tandläkaren än vad det är att laga många och stora hål i tänderna.