Kända välgörenhetsinitiativ i kampen mot aids

Det finns massor med olika välgörenhetsinitiativ för att städja AIDS-forskning samt personer som drabbats av HIV eller AIDS. Sedan sjukdomen upptäcktes i början av 80-talet har den dödat fler än 32 miljoner människor. Sjukdomen fick stor uppmärksamhet i slutet av 80-talet och flera välgörenhetsinitiativ instiftades. Här kan du läsa mer om några av de mest kända initiativen i kampen mot aids.

Queens minneskonsert

I början av 90-talet dog Queens sångare Freddie Mercury av AIDS. Hans död blev mycket uppmärksammad och hundratusentals människor över hela världen sörjde hans bortgång. Queens övriga bandmedlemmar arrangerade en minneskonsert för att hedra hans minne. Galan kallades The Freddie Mercury Tribute Concert For AIDS Awareness och hölls år 1992 på Wembley Stadium i London. Samtliga intäkter fick till AIDS-forskning. Konserten blev en stor succé. Den sändes i 76 länder med över 1 miljard tittare. Även andra kända band, exempelvis Guns N’Roses, Metallica och Elton John medverkade. År 1985 hade Freddie Mercury och Queen uppträdd på Live Aid-galan på Wembley Stadium. Många kallade uppträdandet för Mercurys bästa någonsin. Därför var det ingen tvekan om att minneskonserten för honom skulle gå till välgörenhet och arrangeras på samma arena.

Bill & Melinda Gates Foundation

Bill & Melinda Gates Foundation är en av världens största satsningar i kampen mot AIDS. Välgörenhetsorganisationen är världens största och grundades Microsoftgrundaren och miljardären Bill Gates och hans fru Melinda. Den syftar till att främja sjukvård och utbildningsprojekt i tredje världen. Stiftelsen gör stora satsningar för att bekämpa aids i fattiga länder. Idag riktar satsar stiftelsen främst på att bekämpa sjukdomen bland barn och vuxna i länder söder om Sahara eftersom det är där flest människor med HIV lever. Viruset drabbar de allra fattigaste hårdast eftersom de sällan har tillgång till behandling. När immunförsvaret bryts ned blir det lättare att få sjukdomar, vilket också drabbar munhålan. Detta ökar risken för munsjukdomar och ibland även tandlossning. Stiftelsens mål är att minska antalet HIV-infekterade personer och rädda liv genom förenklade behandlingar.