Välgörenhetsevent mot AIDS i Europa

AIDS var länge en mycket fruktad sjukdom över hela världen. Världshälsoorganisationen WHO klassar sjukdomen som en av de värsta pandemierna någonsin. Detta har gett upphov till många olika event, konserter och andra välgörenhetsinitiativ i kampen mot sjukdomen. Här kan du läsa mer om några av de mer uppmärksammande eventen i Europa.

Life Ball

Life Ball är det största välgörenhetseventet i Europa som stöttar personer med HIV eller AIDS. Varje år arrangeras Life Ball i Wien i Österrike. Eventet organiseras av AIDS LIFE som grundades år 1992 av Gery Keszler och Torgom Petrosian. Förutom att stötta HIV-smittade syftar eventet på att öka omvärldens medvetenhet om sjukdomen samt att samla in pengar till forskning. Eventet har en seriös framtoning och vill inte att det ska förvandlas till en fest. Därför inleds galan alltid med en tyst stund för att hedra alla människor som drabbats av denna fruktansvärda sjukdom. Endast 3780 biljetter säljs årligen till galan, men gästerna utgörs av rika och kända personer. Artister, konstnärer, politiker, designers och andra kändisar deltar på galan. Kända gäster inkluderar bland annat Bill Clinton, Liza Minelli och Elton John. Förutom musikframträdanden så sker det en årlig modevisning från en av världens främsta designers. Varje år delas även priset ”Crystal of Hope donated by Swarovski” ut på galan. Prissumman på 100 000 euro går till en person eller organisation som gjort stora framsteg för AIDS-forskningen.

46664-konserter i Europa

46664 är en serie musikkonserter som arrangerades under 2003 och 2008 för att uppmärksamma HIV och AIDS. Konserterna är egentligen inte ett europeiskt initiativ eftersom de arrangerades av Nelson Mandela Foundation som har sitt säte i Johannesburg i Sydafrika. Den 29:e april till 1 maj 2005 arrangerades dock den första europeiska 46664-konserten i Madrid i Spanien. Konserten kallades ”46664 Festival Madrid” och fokuserade främst på spanska artister. Därefter följde 46664 konserter i Tromsø i Norge och senare i London.