Välkommen till worldaidsdaygalan.se!

Här hittar du massor av information om events, konserter och välgörenhetsgalor i förmån av kampen mot hiv och aids. Det var länge en mycket fruktad sjukdom som sköradat miljontals liv. Trots enorma framsteg inom forskningsområdet är det än idag flera hundratusen människor som dör årligen och kampen pågår fortfarande.

Välgörenhetsinitiativ i världen & Sverige

Över hela världen finns det många olika event och arrangemang vars syfte är att främja forskning mot aids och medvetenhet kring sjukdomen. Några av de mest berömda välgörenhetsinitiativen någonsin inkluderar bland andra Queens minneskonsert på Wembley Stadium i London 1992 efter att bandets sångare Freddie Mercury gått bort i sviterna av aids. I Europa är den årliga Life Ball-galan i Wien det största välgörenhetseventet mot aids och hiv. Några av de mest berömda konserterna är 46664-konserterna som arrangerades 2005-2008 i Madrid, Tromsø och London för att uppmärksamma sjukdomen. I Sverige är Love 4 Life-galan, som tidigare hette World Aids day-galan, är det mest berömda välgörenhetsinitiativet mot aids. Den största välgörenhetsorganisationen för att bekämpa sjukdomen är Bill & Melinda Gates Foundation som har bidragit mycket till de stora framstegen inom aidsforskning. För att bidra till kampen kan du skänka pengar till någon organisation som arbetar mot aids, bland annat Unicef eller The Mercury Phoenix Trust.

Symptom, smittovägar & prevention

Idag har forskarna en mycket god bild över sjukdomsförloppet, symptom, smittovägar och preventiva åtgärder. Här kan du läsa mer om dessa samt om vikten av att ha en god munhygien för att minska risken för infektioner.

Om sjukdomens utveckling

Hiv-viruset förbryllade världens forskare under lång tid. År 1981 upptäcktes sjukdomen, men det finns bevis på många fall innan dess. Från dess upptäckt till idag har över 32 miljoner människor dött i sjukdomen. Detta gör hiv och aids till en av världens värsta pandemier enligt Världshälsoorganisationen. Läs mer om sjukdomens utveckling och hur läget ser ut idag.