Vikten av att leva ett hälsosamt liv

Det finns många fördelar med att leva ett hälsosamt liv. Detta gäller alla människor, men för hiv-smittade är det särskilt viktigt att ta hand om hälsan. Ett hälsosamt liv är ett brett begrepp, men det innefattar bland annat god tandhygien, nyttig kost och regelbunden motion. Här kan du läsa mer om hur dessa påverkar kroppens välmående och hälsa.

Tandhygien

God tandhygien är mycket viktigt för att leva ett hälsosamt liv. Tänderna är viktiga för vi ska kunna tugga maten, men det är minst lika viktigt för självförtroendet och den mentala hälsan. Det är vanligare att le ofta om man har vackra tänder. Ett vackert leende ökar självförtroendet och ger ett hälsosamt utseende. Den främsta anledningen till att sköta munhygienen är dock för att undvika hål i tänderna och minska risken för infektioner i munnen. Det bästa sättet att för att minska risken för detta är att regelbundet besöka en tandläkare. Att sköta om tänderna och munhygienen är relativt enkelt och billigt om det sker regelbundet i förebyggande syfte. Om du däremot väntar tills problemen uppstår kan det vara både dyrt och svårt att åtgärda.

Kost

Kosten är avgörande för vår hälsa. Livsmedelsverket rekommenderar att vi äter en balanserad och varierad kost för att garantera att vi får i oss alla näringsämnen som kroppen behöver. Många väljer att äta mer växtbaserat eftersom det det anses vara bättre både för klimatet och för kroppen. Det blir allt lättare att äta vegetariskt och veganskt tack vara innovativa produkter och köttliknande alternativ.

Motion

Regelbunden motion är ett av de bästa sätten för att upprätthålla en god hälsa. Fysisk aktivitet har många hälsofördelar, bland annat minskar risken för infektioner, övervikt och en rad andra sjukdomar. Det ger även energi och minskar kroppens stressnivåerna. 30 minuters motion varje dag är allt som behövs för att uppnå de önskade hälsofördelarna.